Replik. I ett debattinlägg i Läkartidningen ifrågasätter Helena Gleissman Försäkringskassans avslag på en ansökan om graviditetspenning [1].
Den som är gravid och har ett fysiskt belastande arbete som hon inte klarar av på grund av sitt tillstånd, och inte heller kan få arbetsuppgifterna anpassade eller bli omplacerad, ska få graviditetspenning. En förutsättning är att arbetsgivaren bekräftar den situationen och förstås också att personen har sjukpenninggrundande inkomst.
Bedömningen ifall någon har rätt till graviditetspenning utgår från arbetsuppgifter och inte från yrken. Läkare är inte en homogen grupp utan har en stor variation i arbetsuppgifterna, och därför har vi inte ansett att det är relevant att följa upp varför läkarnas yrkeskår får fler avslag på ansökningar än andra. Av erfarenhet vet vi dock att läkares arbetsgivare många gånger kan anpassa arbetsuppgifterna så att den gravida får jobba med mindre fysiskt ansträngande uppgifter.
När jag läser debattinlägget så tolkar jag det som att arbetsgivaren har bekräftat att arbetsuppgifterna inte kan anpassas och att omplacering inte heller är möjlig. Eftersom jag inte har sett ansökan kan jag inte svara på varför den ändå har fått avslag. Försäkringskassan fattar ett mycket stort antal beslut varje år, och ibland blir det fel. Kanske är det vad som har hänt här. Oavsett orsaken så finns möjligheten att begära omprövning av beslutet. Den som har rätt till ersättning ska givetvis få det.
Läs mer:
»Vet Försäkringskassan hur man gör ett kejsarsnitt utan att nå bordet?«
(uppdaterad 2024-04-29)