Kristdemokraterna i Region Stockholm föreslår att specialistläkare inom områden utan läkarbrist ska få möjlighet att göra ST-tjänst i allmänmedicin med bibehållen specialistlön. Region Stockholms plan för att öka antalet ST-läkare inom allmänmedicin inkluderar förslag om just dubbelspecialisering [1], men nu måste vi gå från ord till handling.

Hela den svenska sjukvården är enig om vikten av att varje individ har tillgång till en fast läkare med en begränsad patientlista och tillräckligt med tid för att kunna ge omsorgsfull och god vård. Primärvården i Sverige är underbemannad jämfört med många andra länder, där vanligtvis 30–40 procent av läkarna är verksamma inom primärvården [2]. I Sverige ligger motsvarade siffra på 16 procent [2].

Vi behöver med andra ord öka andelen allmänspecialister.

Detta kräver satsningar. Med fler fasta läkare inom primärvården förbättras även arbetsmiljön och det medicinska omhändertagandet, och bara så kan varje individ få den kontinuitet och vård de förtjänar. Tyvärr utbildas inte tillräckligt många specialister i dagsläget [3]. Vi vill därför se en satsning där läkare inom specialiteter det inte råder brist på får möjlighet att göra ytterligare en ST-tjänst i allmänmedicin med bibehållen specialistlön.

Liknande satsningar har genomförts framgångsrikt i Region Sörmland [4] och Region Skåne [2]. I Region Skåne har satsningen lett till att antalet ST-läkare inom allmänmedicin ökat från 150 till 400 under de senaste 6–7 åren. Utöver fördelarna för kompetensförsörjningen bygger initiativet broar mellan primärvården och sekundärvården. Läkare vittnar om att man skapar personliga kontakter i stället för att skicka »arga gula remisser« till varandra [2].

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm har presenterat en ny plan för att öka antalet ST-läkare i allmänmedicin i syfte att nå målet, en fast läkarkontakt enligt Socialstyrelsens riktvärde [1]. Planen inkluderar bland annat skrivningar om att underlätta dubbelspecialisering i allmänmedicin. Kristdemokraterna vill ta vara på den här ambitionen och gå från vagt formulerad vision till handling.

Låt oss nu ta tjuren vid hornen, kroka arm och skyndsamt genomföra detta. Det räcker inte att tillsätta nya regionråd med ansvar för primärvården. Det krävs konkreta förslag.

Det här är ett sådant. Nu förväntar vi oss att primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) tar på sig ledartröjan.