Ledarskapsutbildningen är otillräcklig på många läkarprogram runt om i Sverige. Läkarförbundets fullmäktigemötet 2023 var enigt om att man behöver öka andelen läkare med chefsbefattningar [1]. Läkarförbundets rapport »Vårdens ledarskap 2022« är tydlig: läkare som chefer ökar vårdens kvalitet [2]. Samtidigt uppger bara 28 procent av svarande i primärvården att deras närmaste chef har en läkarutbildning. Om man vill se fler läkare i chefsroller är det viktigt med en genomgående utbildning i ledarskap på läkarprogrammet.
Ledarskapsutbildningen på läkarprogrammet ser olika ut i landet. Vid Umeå universitet uppger läkarstudenter att de erbjuds utbildning under 1 veckas tid med konceptet UGL (Utveckling av grupp och ledare), som även används på Försvarshögskolan. Vid Lunds universitet uppger läkarstudenter att universitetet erbjuder en kortare frivillig extrakurs i ledarskap under termin 11. Vid Uppsala universitet består ledarskapsutbildningen av två kurser: del 1 genomförs under termin 5 och del 2 under termin 11. Utbildningen innehåller olika moment, såsom gruppdynamik, ledarskap, sjukvårdens uppbyggnad och hälsoekonomiska aspekter inom vården. Kursutvärderingar visar att samtliga dessa inslag har uppskattats av läkarstudenterna. Det som alla lärosäten däremot saknar är en systematiskt genomgående, fortlöpande ledarskapsutbildning under hela läkarutbildningen.
Ledarskapsutbildningar på läkarprogrammet fyller fler syften än att bara bistå vården med chefer. Läkare, chef eller inte, ska inte bara bidra med medicinsk kompetens, utan även ledsaga och motivera sitt team, kommunicera med patienter och anhöriga och navigera etiska och organisatoriska dilemman. Att ha tillräcklig ledarskapskompetens är inte bara önskvärt – det är en nödvändighet, som rustar läkarna för ett framtida yrkesliv. En starkare betoning på ledarskap kan även locka studenter som inte bara är intresserade av att utöva medicin, utan också vill inverka positivt på vården som chefer.
Det är hög tid att programledningarna för läkarprogrammen i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och Stockholm på allvar ser över sitt utbud av ledarskapsutbildning och erbjuder studenterna utbildning i ledarskap genom hela läkarutbildningen.