Det är ingen överdrift att säga att algoritmer sedan länge förändrat sjukvården, men deras roll förväntas bli ännu större inom de kommande årtiondena genom den så kallade digitaliseringen.

Man kan i dag med hjälp av digitala algoritmer analysera stora mängder patientdata, tolka röntgenbilder, diagnostisera sjukdomar, interagera med patienter och till och med föreslå behandlingsplaner betydligt snabbare och med ett empatiskt bemötande och en kvalitet som närmar sig eller överskrider den som människor åstadkommer [1-4].

I dag används de i begränsad omfattning, och då huvudsakligen som stödverktyg. Men med fortsatt utveckling kan de komma att bli mer självständiga och därmed också kräva en ny typ av medicinsk expertis.

En medicinsk algoritmolog skulle ha djup förståelse för både medicinsk vetenskap och tekniken bakom systemen. Hen skulle behöva förstå de kliniska konsekvenserna av algoritmers beslut och vara kapabel att identifiera potentiella fel eller bias som kan påverka patienternas vård. Dessutom skulle hen behöva vara kunnig i regelverk och etiska riktlinjer för att säkerställa att dessa tekniker används på ett sätt som är säkert och korrekt.

Precis som vi i dag har specialister inom radiologi eller klinisk farmakologi, kan algoritmologer bli de experter som har det medicinska ansvaret för att anpassa, granska och övervaka de digitala och AI-baserade verktyg som används i vården.

Algoritmologer skulle behöva arbeta tillsammans med datavetare för att utveckla och finjustera algoritmer som är både kliniskt användbara och tekniskt robusta. Denna bro mellan medicinsk vetenskap och teknik säkerställer att algoritmerna som används i vården är så effektiva och tillförlitliga som möjligt.

Det finns också en stark etisk dimension i detta framtida yrke. När algoritmer i allt högre grad styr vården av patienter blir frågan om ansvar allt viktigare.

De flesta tycker nog att det medicinska beslutet bör fattas av en kliniskt verksam läkare. Men hur fattas det slutliga beslutet, om en AI-modell visat sig vara bättre än de flesta läkare? Vad händer om man som läkare väljer att gå emot rekommendationen från AI-modellen [5]?

Algoritmologer skulle kunna spela en central roll i att forma hur dessa frågor hanteras och säkerställa att vården inte bara blir mer effektiv utan också bibehåller en hög etisk standard.

Vi står nu på tröskeln till en ny era där algoritmer och AI kommer att spela en avgörande roll för medicinska beslut. Med tanke på hastigheten i utvecklingen är det inte omöjligt att medicinsk algoritmologi kommer att erkännas som en egen medicinsk specialitet inom de kommande 30 åren.

  • Algoritmer – automatiserade instruktioner; i sin enklaste form kan det vara text i ett program.
  • Maskininlärning – algoritmer som i stora mängder data hittar mönster och samband som de sedan använder för att förbättra sina beslut och analyser.
  • Artificiell intelligens (AI) – algoritmer som kan lära sig av ostrukturerade data och även hantera oväntade händelser.