Svensk primärvård och svensk psykiatri har ett samarbetsproblem. Sett ur primärvårdens perspektiv är problemet att psykiatrin tar över alltför få patienter, och ur psykiatrins perspektiv att primärvården i hög utsträckning remitterar patienter på fel grunder.

Problemet har konsekvenser för både vårdgivare och vårdtagare. För vårdgivare leder det ofta till ineffektivt arbete och frustration, och för vårdtagare till bristfällig vård och frustration. Mot bakgrund av denna problemställning har vi utformat ett psykiatriskt remissverktyg för vuxna patienter, som vi har valt att kalla för PRV-23.

Målet med PRV-23 är färre skrivna remisser från primärvården till psykiatrin i kombination med en högre andel accepterade remisser. Detta mål ska uppnås genom att PRV-23 på ett koncist sätt förtydligar på vilka grunder en patient bör respektive inte bör remitteras från primärvården till psykiatrin. Det är dock endast ett verktyg och gör inte anspråk på att vara en uppsättning av riktlinjer. Om riktlinjerna för samarbetet mellan primärvården och psykiatrin uppdateras behöver verktyget också uppdateras.

Verktyget är framtaget av artikelförfattarna i dialog med psykiatrer verksamma vid remissgranskningsenheter i Stockholm samt med läkare inom primärvården som också har testat det i en pilotstudie under 2023. Det baseras på de riktlinjer för psykiska sjukdomar som finns att läsa på Viss.nu och på den samlade specialistkompetensen hos de psykiatrer som varit delaktiga i arbetet. Mot denna bakgrund har verktyget en inbyggd bias för storstadsregioner. Verktyget är tänkt att vara självinstruerande, och ett formkrav har varit att det ska rymmas i sin helhet på en utskriven A4-sida.

Om PRV-23 upplevs minska det kommunikationsproblem som det riktar sig mot så kan det komma att kompletteras med ett separat verktyg för barn- och ungdomspsykiatrin samt med en lathund för hur en remiss till psykiatrin skrivs.

Vi hoppas att vi med PRV-23 kan höja effektiviteten och kvaliteten på den psykiatriska vård som både vårdcentraler och psykiatriska mottagningar ger runt om i landet!

PRV-23 Psykiatriskt remissverktyg för vuxna patienter i primärvården

Ett eller fler A-kriterier – remiss ska skrivas till och patienten ska bedömas inom psykiatrin.

Ett eller fler B-kriterier – remiss bör skrivas till psykiatrin och patienten kommer sannolikt att bedömas inom psykiatrin. Sannolikheten ökar med antalet uppfyllda B-kriterier.

Ett eller fler C-kriterier – indikation för remiss till psykiatrin saknas. Uppfyllda kriterier bör dock inkluderas i en remiss om åtminstone ett uppfyllt B-kriterium föreligger.

A-kriterier

  1. Väl underbyggd misstanke om odiagnostiserad bipolaritet, psykossjukdom, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller behandlingskrävande personlighetsstörning
  2. Psykiatrisk försämring hos patient med bipolär sjukdom eller psykossjukdom
  3. Förskrivning av psykiatriskt licenspreparat; insättning och övervakning av stämningsstabiliserande läkemedel eller tyngre neuroleptika
  4. Hög eller svårbedömd suicidrisk (akutremiss)
  5. Drog- eller läkemedelsmissbruk (remiss till beroendepsykiatrin)
  6. Vårdintyg (remiss till psykiatrisk akutmottagning samt handräckningsbegäran till polisen)

B-kriterier

  1. Mångårig psykisk sjukdom som medför betydande funktionsnedsättning inom två av följande fyra områden: ADL, arbete, social funktion, annat viktigt funktionsområde
  2. Medelsvår depression med utebliven effekt av psykoterapi samt två olika farmaka
  3. Medelsvår ångestproblematik inklusive PTSD med utebliven förbättring 3 månader efter start av adekvat behandling
  4. Två eller fler aktuella psykiska sjukdomar som kräver separat behandling (beroende räknas som egen psykisk sjukdom)
  5. Svår psykisk sjukdom oavsett diagnosklass
  6. Försämring av underliggande sjukdom som tidigare krävt behandling inom psykiatrin
  7. Aktuella suicidtankar eller tidigare suicidförsök i kombination med psykisk försämring

C-kriterier

  1. Hereditet för allvarlig psykisk sjukdom inklusive suicid
  2. Tidigare självskada och suicidförsök
  3. Tidigare våldsutsatthet
  4. Tidigare kontakt med psykiatrin
  5. Svår livshändelse i närtid
  6. Svåra livsomständigheter
  7. Svårförklarligt eller mycket avvikande beteende
  8. Specifik fobi annan än emetofobi (som ibland kan behöva behandling via psykiatrin)
  9. Långvarig insomni