REPLIK. Många utlandsutbildade läkare som vill börja arbeta i Sverige upplever det tyvärr som svårt att komma in i systemet. Det har återkommande hävdats att kraven skulle vara alltför höga och att det senaste provet är svårare än de tidigare.

Kunskapsprovsvägen, även kallad Socialstyrelsens väg till legitimation, bygger på att den prövande har de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna verka som legitimerad läkare i Sverige. Detta innebär att man självständigt ska kunna arbeta som legitimerad läkare och anförtros dessa arbetsuppgifter inom den svenska sjukvården, som håller hög kvalitet, står på vetenskaplig grund och ligger långt framme vad gäller att implementera moderna metoder. Det är också centralt att kunna arbeta i team och att tillämpa personcentrerade förhållningssätt.

De som godkänns på kunskapsprovet ska ha kunskap och förmågor på den nivå som krävs för att kunna arbeta i svensk hälso- och sjukvård. Inom utbildningssystemet är denna nivå de kunskaper och färdigheter som nyutexaminerade läkare kommer att ha efter 6 år på läkarprogrammet. Där finns nivån som ska prövas via kunskapsprovet. En god språkförmåga är en förutsättning för att kunna interagera med patienter och för att kunna fungera i det svenska systemet. Om man ännu inte har nått den språkliga nivå som behövs för att klara provet eller har brister i sin grundkompetens så saknas grund för att godkännas via kunskapsprovsvägen. Då får man göra nya försök eller vända sig till någon av de kompletteringsutbildningar som finns.

Det finns redan i dag förberedelsekurser för det teoretiska delprovet, men det saknas på många håll möjligheter för dem som förbereder sig för det praktiska delprovet att öva på praktiska moment. Där skulle regionerna kunna göra en god insats för dem som finns i närområdet genom att arrangera 1–2-dagarskurser vid sina kliniska träningscentrum i exempelvis HLR, suturering, vårdhygieniska principer och repetition av basala kliniska undersökningsmetoder.

För dem som har svårigheter att klara kunskapsprovsvägen finns kompletterande utbildning för läkare. De kompletterande utbildningarna förbereder i dag för att göra AT, men planering pågår för att de ska leda till legitimation, på samma sätt som de ordinarie läkarprogrammen.

Sedan kunskapsprovet infördes 2016 har 925 läkare genomgått först det teoretiska och sedan det praktiska provet med godkänt resultat. Vi är fantastiskt stolta över dem och är övertygade om att många fler kommer att följa i deras spår.