För att erhålla legitimation efter läkarexamen krävs fullgjord allmäntjänstgöring (AT) och godkänt resultat i skriftlig datorbaserad examination – eAT-provet.

Genom årens lopp har andelen underkända varierat något, men åren 2021–2023 så har den legat omkring 9 procent. För mig som arbetar med utbildning av bland annat AT-läkare ter sig den andelen rimlig. Vi har varje år någon AT-läkare som presterar något sämre, och skulle samtliga AT-läkare bli godkända vid varje tentamen vore den förmodligen för lätt.

Ur mitt perspektiv är eAT-provet en validering av såväl grundutbildningens som regionernas arbete med att ge blivande legitimerade kollegor de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att arbeta som legitimerad läkare.

Om en stor del av gruppen AT-läkare underkänns är det således, enligt ovanstående resonemang, ett underkännande av antingen AT-gruppens förmåga att tillgodogöra sig kunskap eller universitetens och/eller regionernas förmåga till utbildning.

År 2024 har något hänt. Av de 2 046 som skrev något av de fyra proven underkändes 374, vilket motsvarar 18,3 procent. Vid det senaste provet den 22 november underkändes hela 26 procent.

När jag träffar AT-läkare, studierektorer och verksamhetschefer i min vardag så överensstämmer inte bilden de har av kvaliteten hos AT-läkarna med ovanstående siffror. Våra AT-läkare får som grupp generellt mycket beröm av verksamhetsföreträdarna, som upplever kunskapsnivån hos AT-läkarna i vår region som hög. När jag sitter med på kollegium är det ofta fler positiva superlativer än bekymrade pannor som möter mig, och att en fjärdedel av AT-läkarna skulle vara av undermålig kvalitet ter sig för mig orimligt.

Detsamma gäller utbildningskvaliteten. När vi tar emot läkare direkt från de svenska universiteten är de ofta mycket teoretiskt kunniga, och de är som grupp lätta att integrera i klinikernas arbete och arbetssätt. Detta gäller även utvecklingen hos våra AT-läkare under själva AT-tiden. Vi ser en tydlig progress hos merparten av dem under AT-tjänsten, och i slutet rapporterar nästan alla våra AT-läkare att de känner sig redo att påbörja en ST.

Kvar finns då bara eAT-provet. Min bedömning landar i att något måste ha gått snett när man har utformat 2024 års prov, i synnerhet det som skrevs i november. Jag vill förmedla följande till nämnden för eAT-prov:

2024 års prov har varit för svåra, eller inte prövat adekvata förmågor hos våra blivande legitimerade kollegor. Vi ute i verksamheterna ser duktiga kollegor som på grund av utformningen av provet inte kommer vidare i sin legitimationsprocess. Gör om och gör rätt till 2025, och för gärna en dialog med oss som arbetar med AT-läkarna om ni behöver ett bollplank i utformningen för att nå en högre testkvalitet.

Statistiken finns på Karolinska institutets webbplats.