Region Västernorrland inledde under förra året en ambitiös plan för att minska beroendet av hyrpersonal med 45 procent [1]. Samtidigt dras man med stora problem att rekrytera personal, vilket påverkar förmågan att tillhandahålla en patientsäker vård för regionens invånare. Inför sommaren meddelade regiondirektören att hon till följd av bemanningsproblematiken inte kunde garantera patientsäker vård [2].

Denna bild bekräftades av såväl enskilda läkare som andra regionföreträdare som uttalade sig i olika medier. Läkartidningen rapporterade om en kaossommar i vården [3], och i debattartiklar [4] uppmanade överläkare invånare i Region Västernorrland att skriva sig någon annanstans eftersom vårdkvaliteten inte kunde garanteras.

Regionen motiverar neddragningarna av hyrpersonal med att man ska satsa på egen personal och att regionens invånare därför på sikt ska få bättre vård. Vi i Sylf Västernorrland ställer oss självklart helt bakom satsningar på egen personal och stöttar ett minskat beroende av hyrpersonal. Problemet är att satsningarna på egen personal inte existerar – det handlar enbart om nedskärningar, besparingar och försämrade arbetsvillkor.

Våra medlemmar är framför allt AT-, BT- och ST-läkare, alltså läkare som skulle kunna vara verksamma i regionen i decennier framöver. Dessa grupper har sett sina löner sjunka kraftigt på senare tid: reallönen för nya ST-läkare har på 5 år minskat med mer än 16 procent, medan läkare som vikarierar inför ST har fått se sina löner minska med närmare 20 procent. Resultatet blir att vi tappar kompetenta kollegor till andra delar av landet, samtidigt som vi som är kvar får en högre arbetsbelastning och sämre förutsättningar att ge våra patienter god vård.

Vi ser även att det har blivit svårare för våra medlemmar, men även för sjuksköterskor, att åka på utbildningar som är nödvändiga för att de ska kunna ge regionens invånare en god vård.

Förutom att såväl fortbildning som lön försämras påverkas även arbetsmiljön. Varje år sammanställer Sylf med hjälp av en enkät  landets bästa AT-orter enligt AT-läkarnas egna omdömen, och samtliga tre sjukhus i regionen nu hamnar i den absoluta botten. Av totalt 65 sjukhus i Sverige hamnade Sollefteå i år på plats 42, Örnsköldsvik på plats 55 och Sundsvall på plats 57. De skäl som AT-läkarna anger för att ge dessa sjukhus ett lågt betyg är bristande utbildning/fortbildning, otillräcklig handledning och stressig arbetsmiljö.

Vi i Sylf Västernorrland vill sträcka ut en hand till regionen för att gemensamt arbeta för bättre bemanning. Vi är övertygade om att det går att rekrytera läkare till en av landets vackraste regioner och vill gärna ha hit fler kompetenta kollegor. Ska vi lyckas med det krävs dock äkta satsningar på personalen – inte lönesänkningar och försämrade arbetsvillkor.