Slutreplik. Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale, tillsammans med förbundets båda vice ordförande, skriver i en replik [1] att man har tillskrivit justitieministern med begäran om en oberoende granskning av handläggningen i da Costa-fallet. Därmed, menar de, har förbundet gjort det som jag efterfrågade i min debattartikel den 22 januari.

Detta stämmer inte, då jag har krävt att förbundet tar ställning för våra kollegor, inte att man kopierar Rasmus Lings (MP) skriftliga fråga [2] till justitieministern.

Tyvärr kan Läkarförbundets skrivelse till ministern bara tolkas som en halvhjärtad omvändelse under galgen, en symbolhandling utan större engagemang. Och med tanke på att justitieminister Gunnar Strömmers svar på Rasmus Lings skriftliga fråga präglas av en klart begränsad entusiasm [3] är det svårt att tro att förbundets brev kommer att röna mer framgång.

Nu när ärendet så att säga har fått medvind är det dags att utnyttja detta och öka pressen på det politiska och juridiska etablissemanget. Tänk om och tänk rätt. Betänk att det handlar om två åldrande kollegor med dålig hälsa som knappast kan unna sig lyxen att vänta på en oberoende utredning.

Om kravet på en oberoende utredning är det slutgiltiga svaret från förbundet måste slutbetyget därför bli »B?«, det vill säga nätt och jämnt godkänt på den tiden jag gick i skolan [motsvarar E i dagens betygssystem, red anm].

Jag gick ur Läkarförbundet då jag ansåg att det saknade moralkompass i frågan. Det senfärdiga agerande som förbundet redogör för i sin replik har inte fått mig att tänka om.

Läs också:
Replik: Skuldfrågan i da Costa-fallet bör bedömas igen, men inte av förbundet
Krönika: »Kanske hade Catrine da Costa varit vid liv i dag om hon stått på metadon«
Advokat: Läkarna är oskyldiga men det blir svårt att få upprättelse