Replik. Precis som Anastassia Johansson och Jonas Wennermark skriver i sin debattartikel i Läkartidningen [1] har Region Västernorrland haft en utmanande bemanningssituation som periodvis har påverkat förmågan att säkerställa en stabil vård. Samtidigt är det helt nödvändigt att minska regionens beroende av hyrpersonal. När en stor del av personalstyrkan utgörs av inhyrd personal påverkas både patientsäkerheten och kontinuiteten i vården. Att minska beroendet av hyrbemanning är därför en prioriterad fråga, både av ekonomiska skäl och för att säkerställa en stabil och trygg vårdorganisation.

Det är också en realitet att reallöneutvecklingen har påverkats för många yrkesgrupper i Sverige under de senaste åren, framför allt till följd av en hög inflation. Dock ligger ST-läkarnas medianlön i Region Västernorrland (53 500 kronor) högre än samtliga övriga regioner i norr, och även högre än rikssnittet (50 500 kronor), enligt SKR:s »novemberstatistik« för 2023.

Påståendet att vi inte satsar på vår egen personal stämmer därför inte. Vi arbetar aktivt för att rekrytera och behålla fast personal genom bättre arbetsvillkor, utvecklingsmöjligheter och utbildningssatsningar:

  • Under 2024 har regionen infört förbättrade personalförmåner, såsom valfrihet mellan friskvårdstimme och ett årligt friskvårdsbidrag på 5 000 kronor.
  • Åldersgränsen för att arbeta 80 procent med 100 procents lön inom bristyrken har sänkts från 67 till 65 år.
  • Vi erbjuder våra AT- och BT-läkare fyra veckors fristående heltidsutbildning, årliga utbildningsinternat samt kontinuerlig fortbildning under deras placeringar.

Gällande rankningen av sjukhusen i Sylfs enkät är det viktigt att förstå att enkäten har begränsningar som kvalitetsmått för utbildningsmiljö. För att säkerställa kvaliteten i våra utbildningstjänster fokuserar vi på om AT-läkarna känner sig redo för nästa steg i karriären, huruvida de väljer att stanna kvar i regionen och hur de presterar på AT-provet. I vår avslutningsenkät uppger 95 procent att de känner sig redo för en ST efter sin AT, och 57 procent väljer att fortsätta sin karriär här. Vi arbetar dessutom kontinuerligt för att förbättra arbetsmiljön för våra AT-/BT-läkare och har i närtid anställt lokala AT-/BT-chefer som vi bedömer kan påverka arbetsmiljön för denna viktiga grupp positivt.

Vidare har Region Västernorrland de senaste åren satsat målmedvetet på att fylla utbildningstjänster med ett ändamålsenligt innehåll. Tjänstgöringen har ett starkt fokus på självständigt arbete, vilket är en viktig förberedelse inför framtiden. Det kan också nämnas att AT-läkare i Sollefteå har den högsta lönen i riket, enligt Sveriges läkarförbunds AT-guide [2].

Avslutningsvis vill vi säga att vi välkomnar debattförfattarnas utsträckta hand för att gemensamt arbeta för en bättre bemanning. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa en arbetsmiljö där läkare trivs, utvecklas och vill stanna kvar – till gagn för både personal och patienter.

Läs även:
Västernorrland implementerar bara besparingsdelen i bemanningsplanen