Replik. Först och främst vill jag tacka för debattartikeln skriven av Shai Mulinari med kollegor [1]. Det är alltid viktigt att Läkartidningen, både i sin roll som granskare och som vetenskaplig tidskrift, också blir granskad.

Läkartidningen har alltsedan den startades för drygt 120 år sedan haft annonser för bland annat läkemedel. Precis som skribenterna konstaterar har våra intäkter från denna typ av annonser blivit mindre under senare år. Det följer den allmänna medieutvecklingen i stort och är i sig inget anmärkningsvärt.

Det är dock fortsatt viktigt att vi har fler intäktskällor, och då står annonser – både platsannonser och andra – för en fortsatt viktig del. Utan dessa intäkter hade vi inte kunnat leverera vår tidning både på papper och digitalt, med den höga kvalitet och ambitionsnivå som vi har nu. Att ha fler intäktsben att stå på bidrar också till att bibehålla vårt oberoende.

Läkartidningen är en tidning som riktar sig till läkare. Jag anser att våra läsare har både kunskapen och förmågan att bedöma budskapen som når dem från olika läkemedelsföretag. Om vi avstår från att publicera annonser, vilket händer, beror det på rent publicistiska överväganden. Andra tidningar, som vår motsvarighet i Danmark, har valt ett mer generellt förbud för vissa annonser. Det har vi inte för avsikt att införa.

Läs mer
Debatt: Det är dags att Läkartidningen slutar med läkemedelsannonser