Slutreplik. Låt oss tillsammans diskutera angelägna frågor i de forum vi har i stället för att peka finger åt varandra, skriver Sofia Rydgren Stale och Robert Holmqvist i en replik [1] på vår debattartikel om kunskapsnivån hos framtida specialistläkare [2].
Det är olyckligt att andemeningen i vår artikel till viss del inte verkar ha nått fram, då vi inte önskar peka finger åt någon.
Det är mycket riktigt att dagens AT-system har baksidor, men det är ett välbeprövat system där det råder bred konsensus om att man efter genomförd AT generellt har goda kunskaper för att kunna verka som legitimerad läkare i Sverige.
Syftet med vår debattartikel var att belysa det förändrade utbildningsläget som kommer att gälla för läkare fullt ut från och med 2027 och problematisera att vägen till att bli specialistläkare kommer att se annorlunda ut. Kunskapen hos nylegitimerade läkare kommer också att vara annorlunda än i dag, och kraven man kan ställa på dem behöver anpassas för att möta detta.
Den reella kompetensen behöver här ha företräde jämfört med den formella, i allt från bedömningar till planering av handledning. Det är mycket riktigt att BT går att individanpassa mer än AT, men då BT-målen [3], speciellt BT1 och BT2 (kompetenskrav vid handläggningen av akuta och icke-akuta sjukdomstillstånd samt vid psykiatriska sjukdomstillstånd och psykisk ohälsa), är extensiva så är vår bedömning att en stor majoritet kommer att behöva göra BT enligt normtiden och att enbart ett fåtal kommer att klara den på kortare tid än så.
Det är mycket gott att Läkarförbundet är eniga med oss i bedömningen att vi inte önskar tumma på kvaliteten. Vi träffar dock dagligen företrädare och studierektorer som är oroliga för att just kvaliteten kan komma att förändras med en kortare »resterande ST-tid«. Vi ville med vår artikel göra just det ni manar till: få läkarkåren att engagera sig i frågan och förbereda sig för det som komma ska.
Vi är generellt inte oroade över att regionerna inte ska ha organisationer på plats för att möta omställningen. Det arbetar Sveriges regioner redan med, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Att medvetandegöra att vi i framtiden behöver använda verktyg, såsom att betona målstyrningen av ST och använda sig av specialisttentamen, tror vi däremot kommer vara viktigt för att fortsätta upprätthålla god kvalitet enligt 2021 års författning.
Vi tror att Läkarsverige mår bra av att kontinuerligt diskutera dessa frågor under de kommande åren, och här gör vi gärna gemensam sak i detta – med kvaliteten i fokus.
Läs mer
Debatt: Hur ser kunskapsläget egentligen ut bland framtidens specialistläkare?
Replik: Den nya utbildningsstrukturen kräver att vi blickar framåt