Replik. I debattartikeln »Sänk tröskeln för provtagning av gravida med misstänkt halsfluss« anser ett antal författare att Läkemedelsverkets rekommendationer bör ändras så att tröskeln sänks för bedömning och provtagning av gravida vid tonsillit [1].

Ett av huvudbudskapen i behandlingsrekommendationen för faryngotonsillit lyder: »Handläggning av patienter med immunsuppression eller med tidigare svår GAS-infektion bör ske med hög riskmedvetenhet och en lägre tröskel för såväl provtagning som antibiotikabehandling« [2]. Gravida ingår i gruppen immunsupprimerade, och för att tydliggöra detta kommer vi att göra ett tillägg i behandlingsrekommendationen.

Behandlingsrekommendationen har tidigare kommenterats på debattplats i Läkartidningen [3]. Dessa rekommendationer är skrivna för patienter som söker primärvård och ska fungera som ett stöd i sorteringen av den stora grupp som söker vård på grund av infektion i de övre luftvägarna.

I Läkemedelsverkets uppdrag har aldrig ingått att bedöma rekommendationernas eventuella effekter på smittspridning i samhället, utan rekommendationerna handlar om att beskriva vad som är den bästa behandling som ger störst nytta för den sjuka individen. I tonsillitrekommendationerna nämns inga specifika riskgrupper, då infektioner med GAS kan drabba vem som helst.

Läs mer
Debatt: Sänk tröskeln för provtagning av gravida med misstänkt halsfluss
Debatt: iGAS är fortfarande ett hot – ändå ändras rekommendationen
Replik: Rekommendationen gäller okomplicerad faryngotonsillit
Slutreplik: Myndigheter besvarar inte vår kritik mot handläggningen av tonsillit
Nya rekommendationer om halsfluss efter ökning av svåra streptokockfall