På kvällen tisdagen den 3 maj blev Läkartidningens reporter Michael Lövtrup den första journalist som fick en längre intervju med läkaren och forskaren Paolo Macchiarini efter den uppmärksammade tv-dokumentären »Experimenten«. Den dokumentären blev en startpunkt för den mycket hårda kritiken mot Paolo Macchiarini och hans metod att operera in konstgjorda luftstrupar – en kritik som bland annat lett fram till att han avskedats som anställd vid Karolinska institutet.

Det var dock en sammanbiten Paolo Macchiarini som lät sig intervjuas, se sidan 958. Paolo Macchiarini konstaterar visserligen att alla gör misstag. Men han medger inte några sådana och uppger att han inte ångrar något som han gjort. I stället slår han fast att han fortfarande tror på sin metod och hoppas att en klinisk studie av den snart ska bli av. Det är möjligt att en sådan metod, framtagen på ett vetenskapligt korrekt sätt, kan fungera i framtiden. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg de sex patienter som dött efter att ha blivit opererade av Paolo Macchiarini.

Det är väl investerad tid att läsa intervjun noga. Den väcker flera tankar om det som har hänt och om det som skulle kunna hända i den fortsatta utvecklingen av hans metod.