Förtroendet för svensk forskning har skadats av fallet Paolo Macchiarini, kirurgen som först gjorde succé vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, men som i dag är hårt kritiserad för sina operationer med konstgjorda luftstrupar.

Det menade både Karin Dahlman-
Wright, vikarierande rektor för Karolinska institutet, och Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, under Läkartidningens seminarium i Almedalen om fallet Macchiarini, se artikel på sidan 1254 och tv-sändning på Läkartidningens Twittersida.

Karin Dahlman-Wright, som inte var inkopplad i utredningen, berättade vidare att hon tyckte att det var märkligt att Paolo Macchiarini friades för forskningsfusk i augusti 2015.

– Det sa jag till Anders Hamsten [KI:s tidigare rektor, reds anm] i januari.

Medan Karolinska institutet skickade sin rektor till seminariet, valde Karolinska universitetssjukhuset att inte komma alls. Det är ett beklagligt beslut och borde ha omprövats, då det kan uppfattas som ett tecken på att sjukhuset försöker fly undan kritiken för sin roll i Macchiarini-affären genom att »gömma sig«.