Folkhälsoarbetet är i fokus för denna veckas reportage, som börjar på sidan 1848. Läkartidningen har besökt Norsjö i Västerbotten, där det omtalade Norsjöprojektet skapades för över 30 år sedan.
Bakgrunden var en studie som visade att Västerbotten hade högst hjärt–kärldödlighet i landet, 40 procent högre än Halland, den region som låg lägst. Efter diskussioner beslutade landstinget att starta ett förebyggande program och att modellen skulle testas i den kommun där hjärt–kärldödligheten var högst: Norsjö.
I dag heter verksamheten Västerbottens hälsoundersökningar, VHU. Alla västerbottningar kallas till hälsoundersökning på sin hälsocentral det år de fyller 40, 50 och 60. Och de flesta kommer.
I en studie har det visat sig att »dödligheten inom målgruppen för hälsoundersökningarna, alltså alla västerbottningar som fyllde 40, 50 eller 60 år under perioden, var nästan 10 procent lägre än dödligheten hos motsvarande åldersgrupper i hela Sverige«.
Hälsoundersökningar av friska är en omdiskuterad verksamhet i Sverige. Men det finns all anledning att läsa om verksamheten i Västerbotten och fundera över hur den kan inspirera det egna folkhälsoarbetet.