»Ett nytt sjukhus, utan patienter eller vårdpersonal, är en märklig syn. Där drar en ensam städare sin vagn förbi tomma salar. Vid en av hjärt–kärl­avdelningens arbetsstationer sitter två tekniker och studerar en skinande ny skärm. Det är tyst och stilla, så här före flytten in till Nya Karolinska Solna.«

Detta är ett utdrag ur Läkartidningens reportage om det nya sjukhuset (se sidan 1726) som öppnar om drygt en månad. Inte oväntat finns det både förhoppningar och farhågor.

Yvonne Dellmark, ordförande i Läkar­föreningen på Karolinska universitetssjukhuset, beskriver läkarnas syn på sjukhuset som »blandad«.

– Det talas mycket om det som är nytt, men det är samma journalsy­stem i botten och samma personal. Det behövs fler för att bemanna när vi har enkelrum, säger hon.

Men Nondita Sarkar, kardiolog och överläkare på hjärtkliniken som deltagit i arbetet med det nya sjukhuset, menar att det är stort att få vara del­aktig i att skapa något nytt.

Det är naturligt att Nya Karolinska Solna, som länge varit föremål för olika diskussioner, möts av olika åsikter och  känslor. För såväl personal och patienter är dock det viktigaste nu att det visar sig vara ett riktigt bra sjukhus.