»En journalist, en operasångare, en politisk sekreterare. Alla är de över 40 och har framgångsrika karriärer bakom sig – men har mitt i livet valt att sätta sig i skolbänken igen för att bli läkare. Och de är inte ensamma.«

Så börjar veckans reportage (sidan 333), som handlar om Christina Lundell, 46, Karl Rombo, 40, och Anna Manhag, 43. Det är fascinerande att läsa om förklaringarna till deras modiga beslut och om den tillvaro som de nu befinner sig i, när de går femte terminen på Karolinska institutets läkarprogram.

– Bara att sätta sig i skolbänken igen, som en anonym åhörare under de förs­ta årens massföreläsningar, blev en stor omställning, säger till exempel Anna Manhag.

De har även brottats med att hantera sin hypokondri. Men någon åldersdiskriminering har de inte märkt av vare sig på skolan eller under den kliniska delen av utbildningen.

Karl Rombo konstaterar att det ska bli intressant att komma ut som färdig läkare.

– Det är många röster som proble­matiserar sjukvården just nu, men jag hoppas att det finns andra berättelser värda att framföra, säger han.

Det är bara att hålla med och önska dessa livserfarna studenter lycka till på deras fortsatta väg till färdiga specialister.