När detta skrivs går tankarna i första hand till dem som drabbats av fredagens fruktansvärda terrorattack: döda, skadade, anhöriga och andra berörda.
I ena stunden befann de sig i sina vanliga liv, i den andra var dessa liv helt eller delvis förstörda.

Det skulle kännas bra att skriva att »detta får aldrig hända igen«. Men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Det är därför av yttersta vikt att samhällets olika ansvariga aktörer förbereder sig på bästa möjliga vis inför sådana situationer.

Tidiga rapporter talar för att både polis och sjukvård gjorde ett gediget arbete i samband med fredagens attack. Till detta ska läggas de insatser som gjordes av frivilliga, både sjukvårdspersonal och andra. Till exempel begav sig flera läkare snabbt till platsen i syfte att rädda liv.

En av dessa läkare var Joakim Nor­dahl, ortopedkirurg på Cityakuten, som ligger nära platsen för attentatet. Tillsammans med andra från Cityakuten sprang han till attentatsplatsen och arbetade där med att hjälpa de drabbade, se artikel på sidan 690.

– Många civila ställde upp, alla slöt upp, det var väldigt positivt, säger han i en kommentar till Läkartidningen.

Joakim Nordahl och alla andra som deltog i räddningsarbetet är värda ett stort tack och många varma tankar för sina insatser.