Landstinget Dalarna är liksom många andra landsting utsatt för en besvärlig brist på distriktsläkare. Men när Läkartidningen gör ett besök i primärvården i Dalarna framgår det att det för första gången på länge finns en positiv känsla bland läkarna (se sidan 942).

Distriktsläkare Daniel Svedin är en av dem som menar att förhållandena
har blivit bättre. 2014 gjorde han en anmälan till Arbetsmiljöverket om den ohållbara arbetsmiljön för läkarna i Falu primärvårdsområde. Nu konstaterar han att antalet ST-läkare i allmänmedicin i Dalarna har ökat från 70 till 100 på två år.

– För några år sedan var det en närmast ödesmättad stämning. Men jag tycker att arbetsgivaren har visat framfötterna, säger Daniel Svedin.

Gunnar Svärd, distriktsläkare på Kvarnsvedens vårdcentral utanför Borlänge och ordförande i Dalarnas distriktsläkarförening, tycker också att det börjat ljusna.

– Nu är det positiva vindar och ett bra driv, säger han.

Förutom fler ST-läkare har ett antal andra åtgärder vidtagits i syfte att förbättra situationen; alltifrån betydligt högre löner till en egen divisionschef.

Landstinget Dalarna har fortfarande en lång väg att gå till full bemanning, men det är glädjande att läsa om det positiva som nu sker.