»De senaste fem åren har landstingeni Sverige tvingats betala drygt tio mil­joner kronor i viten för arbetsmiljö­problem. Totalt dömde domstolen ut 31 viten, där den stora majoriteten handlar om överbeläggningar. Det visar Läkartidningens genomgång av alla domar där Arbetsmiljöverket krävt vite för att arbetsgivarna inte åtgärdat problemen.«

Det är naturligtvis en dyster situation som beskrivs i artikeln på sidan 587, och dessutom är en rimlig fråga om dessa viten i praktiken spelar någon roll. I fråga om Skåne, som förelagts fyra viten à en miljon kronor vardera för problem på Helsingborgs lasarett, är Nordvästra Skånes läkareförening skeptisk.

– Vitesbeloppen urholkar bara sjukvårdsbudgeten ännu mer. Och det finns heller ingen förståelse i befolkningen när det står i Helsingborgs Dagblad att Helsingborgs lasarett har utdömts en miljon i vite, säger ordförande Marie Wedin.

På frågan »Ser du något slut på problematiken i överskådlig framtid?« svarar Marie Wedin:

– Nej. Jag tror att det här är en permanent kris som vi kommer att ha under hela min livstid. 

Det är lätt att förstå att en uppgivenhet infinner sig när viten upprepas utan att överbeläggningarna försvinner. Det vilar därför ett stort ansvar på arbetsgivaren att lösa situationen.