Ett ovanligt men intressant exempel inom den svenska politiken är det läkarledda partiet Vård för pengarna i Landstinget Sörmland (se reportage på sidan 1306).

– Allt började med en känsla bland vårdpersonalen i Nyköping att vi inte får resurser för att göra ett maximalt bra jobb medan administrationen håller på med en massa tokigheter. Det är grunden för hela vårt engagemang och det är en känsla som vi måste behålla för att vara trovärdiga, säger partiets ordförande Jonas Lindeberg, som är överläkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett.

Partiet är det tredje största i Landstinget Sörmland. 2014 hade Vård för pengarna sju läkare som kandiderade till landstingsfullmäktige, på årets valsedel är de fem. Så här långt har partiet dock fått nöja sig med att arbeta i opposition mot den styrande S-MP-C-L-koalitionen. Men nu hoppas Jonas Lindeberg kunna ändra på den saken.

– Vi har gått in i valrörelsen med en ambition om att få egen majoritet, men vi ska i alla fall stärka vår position så mycket att andra partier behöver samarbeta med oss, säger han.

Det blir spännande att se hur valet i Landstinget Sörmland slutar och vad Vård för pengarna kan uträtta om partiet hamnar i majoritet. Läkartidningen lovar att återkomma med en rapport om detta.