Den som läser denna veckas reportage från Ålands centralsjukhus förstår att det är ett sjukhus som uppskattas av både svenska AT-läkare och färdiga specialister. De svenska läkarna där berättar om en vård av god kvalitet och ett lugnare arbetstempo än vad de upplever i Sverige.

– Jag tror de flesta i Sverige har glömt hur det är att ha tillräckligt med vårdplatser. Vi har varit förskonade från stora neddragningar på Åland och har relativt gott om vårdplatser. Här är det lite som det var förr i Sverige. Det är lite gammaldags – på gott och ont, säger Christian Bergman, AT-studierektor, som själv är född på Åland.

En viktig del i att driva denna vård är dock de svenska AT-läkarnas närvaro. När Läkartidningen besöker sjukhuset finns det åtta AT-läkare där. Utan dem är det tveksamt om det funnits tillräckligt med läkare för att bedriva en daglig verksamhet på sjukhuset.

Mot den bakgrunden är det naturligtvis viktigt att AT-läkarna får både stöd och utbildning. På Åland verkar så vara fallet, vilket känns bra. 

– Det är lätt att fråga om hjälp, jag tycker man får bra svar och ingen blir sur när man ringer, säger till exempel den svenska AT-läkaren Sofie Bergström.