»Den första insamlingsbudget som Läkare utan gränser Sverige lade 1994 var på 50 000 kronor. Det var alldeles för mycket, tyckte kassören och reserverade sig. Förra året var intäkterna i Sverige 618 miljoner kronor, enbart gåvor och donationer.«

Detta citat, hämtat från vår berättelse med start på sidan 1674 om att Läkare utan gränser i Sverige i år fyller 25 år, visar vilken imponerande tillväxt som organisationen har varit med om.

Vad ligger då bakom denna tillväxt?

– Att vi har kunnat modernisera och anpassa oss. En kultur som präglas av öppenhet, en vittnesfilosofi där vi uppmanas att berätta om det vi ser och inte vara rädda för att bli obekväma, säger Sophie Graner, vice ordförande och läkare som själv varit ute på fem uppdrag för Läkare utan gränser Sverige.

Läkartidningen har även talat med den svenska läkare som varit ute på flest uppdrag. Elin Folkesson, som är infektionsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har varit iväg 14 gånger. Hon menar att det är givande att arbeta under andra omständigheter än de som gäller hemma i Sverige. Hon konstaterar också att det till viss del kan ses »som en plikt, men inte som en uppoffring«. Dessa motiv kan säkert andra som varit iväg känna igen sig i.