Av de gällande föreskrifterna för läkares ST-utbildning framgår bland annat att den specialistkompetenta läkaren ska »uppvisa kunskap om innebörden av medicinsk–etiska principer samt kunna identifiera etiska problem och att analysera dessa på ett strukturerat sätt«.
Att denna kunskap är viktig inte bara i teori utan även i praktik framgår tydligt när Läkartidningen besöker en kurs i medicinsk etik för ST-läkarna i Skaraborg. I reportaget (se sidan 235) berättas om flera etiskt svårhanterliga situationer i den kliniska vardagen. ST-läkaren Anmar Ajwad säger följande om ett fall:
– Från början kändes det helt rätt att satsa på palliativ vård. Men den sista stundens panik var svår. När jag stod där, själv med patienten i rummet, hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Det känns fortfarande svårt nu när jag tänker på det.
Sonja Kvint, överläkare inom kvinnosjukvården på Skaraborgs sjukhus i Skövde, är ansvarig för kursen i medicinsk etik för ST-läkarna i Skaraborg. Hon berättar att ST-läkarna har bidragit med kliniska berättelser som skakat om kursledarna. Att det kan vara så svårt att ta ställning i olika situationer visar både på vikten av existerande etikkurser men också på att ytterligare etikutbildning under utbildningstiden kan ha ett stort värde.
Nya rön
Redan vid LDL-kolesterol 2,6–3,4 mmol/l fanns en signifikant riskökning för retinopati hos unga individer med typ 1-diabetes, och vid LDL-kolesterol ≥ 3,4 mmol/l en ökad risk för nefropati. Det visar en svensk observationell kohortstudie.
Nyheter
Överlevnaden har ökat bland patienter som är 80+ och vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19. Nu klarar sig mer än varannan, att jämföra med 40 procent förra våren.
Nyheter
Inspektionen för vård och omsorg ska granska Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Detta efter att Läkarförbundet larmat om att läkarstudenter före termin nio har anställts på särskilda vikariatsförordnanden.
Nyheter
Det är direkt olämpligt att en privat digifysisk vårdgivare sköter sjukvårdsrådgivningen i en region. Det anser Svenska läkaresällskapet som nu uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att avslå Krys köp av Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.
Nya rön
Nya behandlingsriktlinjer för tidigare utsättning av antibiotikabehandling vid misstänkt tidig sepsis hos nyfödda kan minska antibiotikaanvändningen, vårdtiden och sjukvårdskostnaderna. Det indikerar resultaten i en studie från Jönköping.
Krönika
Martin Schalling lagar en frisk och nytänkande pastasås på grönkål, men tvingas åka till akuten – och det hela resulterar i en helt ny diagnos för den medicinska litteraturen. (2 kommentar)
Nyheter
Den privata läkarklinik i Göteborg som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg föreläggs nu med ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg.
Nyheter
Totalt 2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 har transporterats under den rekommenderade kyltemperaturen på 40 minusgrader. Flera berörda regioner stoppar tillfälligt vaccinet i väntan på utredning om skyddseffekten har påverkats.
Nyheter
Nu börjar den sista kullen som kommer gå den gamla läkarutbildningen. De gör det mitt i en pandemi, med digital undervisning och inställda studiesociala aktiviteter. »Det känns lite svårt och ensamt«, säger Anjelica Westin som just flyttat till Lund för att börja på läkarprogrammet.
Nyheter
Tusentals anställda inom vård och omsorg har anmält covid-19 som arbetsskada. Nu går facken samman och kräver en arbetsskadeförsäkring som fullt ut kompenserar för förlust av inkomst på grund av covid-19.
Nyheter
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur de nationella kvalitetsregistren inom psykiatrin ska kunna förbättras och bli mer användbara. I dag har de flesta register inom det här området brister.(1 kommentar)
Nyheter
Företaget Vårdinnovation, som skapat det digitala verktyget Vårdexpressen, har begärts i konkurs. Det gör att Region Dalarna nu häver avtalet i den omdiskuterade affären.
Fallbeskrivning
Den vanligaste neuropatologiska bakgrunden är Alzheimers sjukdom, men även Lewykroppsdemens, kortikobasal degeneration och prionsjukdomar har beskrivits. Till skillnad från vid klassisk alzheimer är oftast minnesfunktioner och sjukdomsinsikt bevarade långt i förloppet.(1 kommentar)
Nyheter
Antalet anmälda fall av covid-19 minskar, men Folkhälsomyndigheten ser med oro på nya virusvarianter och risken att smittspridningen vänder uppåt igen.
Nyheter
Fem regioner ser ut att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer i vissa åldersgrupper i år, trots pandemin. Dalarna blir försökslän i en nationell modell med styrning från Region Stockholm.(1 kommentar)
Nyheter
Region Dalarna ska granska den uppmärksammade affären med Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för primärvården. I Skåne avbröts projektet i början av 2020 efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen och Västra Götaland bröt med företaget efter en polisanmälan i somras. Men Dalarna har ännu inte gjort det.
Nyheter
Tänk dig att du har en patient som också är läkare. Du befarar att kollegans hälsotillstånd kan vara en patientsäkerhetsrisk. Får du då anmäla läkaren till Ivo? Eller begår du ett brott? Två aktuella fall ska nu prövas av åklagare.(4 kommentar)
Nya rön
En nyfödd pojke drabbades av blodförlust, vilket troligen var en följd av att blodet transfunderats från pojken till placenta när han låg på mammans bröst.(1 kommentar)
Nyheter
Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att göra kontroller av riskutsatta arbetsplatser under pandemin.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok