Vi har tidigare här i Läkartidningen berättat om läkare som haft svårt att klara det medicinska kunskapsprovet (se till exempel artikel i nr 13 i år). I denna utgåva är det dags att berätta om sex av dem som tagit sig igenom provet och som i dag finns ute på olika arbetsplatser inom vården. I artikeln konstateras att: »Flera stormtrivs på sina nya arbetsplatser. Andra har mött motgångar och kämpar fortfarande för att uppnå sina drömmar.« 

En av de sex läkarna är Khaldoon Azeez från Irak. Han är numera ST-läkare i allmänmedicin i Malmö och »en entusiastisk ambassadör för distriktsläkaryrket«.

– När jag hör läkare som säger att det är tråkigt att jobba på vårdcentral, har jag väldigt svårt att förstå det. För jag tycker att det är så väldigt roligt! säger han.

En som delar denna åsikt är George Malki från Syrien. Han är ST-läkare i allmänmedicin i värmländska Årjäng. 

– Det är helt fantastiskt med allmän­medicinen, faktiskt. Jag tycker att det är kul att man får en inblick i hela medicinen, säger han.

Förhoppningsvis kommer både allmänmedicinen och andra specialiteter att ha nytta av de läkare som har klarat kunskapsprovet. För det vore en vinst både för dessa läkare och för den svenska vården.