Björn Zoëga, nybliven sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar i en intervju på sidan 786 hur en tidigare arbetskamrat reagerade när han berättade om sitt nya jobb:

– När jag ringde honom och berättade om detta så blev det tyst en liten stund. Sedan sa han på bred göteborgska: »Behöver du hjälp med att hänga dig?«

Reaktionen kan ses som en symbolisk reflektion över att det är en tuff uppgift som väntar Björn Zoëga.

Bakgrunden är välkänd. Karolinska universitetssjukhuset har under senare år kritiserats för en rad olika saker, och den tidigare direktören Melvin Samsom meddelade förra året att han skulle avgå. 

Nu är det förmodligen många som undrar om Björn Zoëga är rätt person att leda sjukhuset framåt. När Läkartidningen träffar honom har han bara hunnit vara några dagar på jobbet och kan inte redovisa några färdiga förslag till vad som ska ske. Men han pekar ut några områden. »Det handlar bland annat om att utveckla den starkt kritiserade verksamhetsmodellen som bygger på värdebaserad vård, att hantera kompetensförsörjningsfrågan och inte minst att vända ekonomin på rätt köl.«

För patienter, personal och andra blir en naturlig förhoppning att Björn Zoëga visar sig vara rätt ledare för sjukhuset.