Temat i denna utgåva är förtidsbörd, som innebär att förlossning sker före 37 fullgångna graviditetsveckor. I en inledande artikel (se sidan 1575) av professorerna Bo Jacobsson och David Ley sägs bland annat följande.
»Vården av för tidigt födda barn har utvecklats snabbt och i positiv riktning, vilket har lett till en generellt sett förbättrad prognos hos barn som föds för tidigt. Den positiva utvecklingen har inbegripit framsteg inom intensivvården av för tidigt födda barn, men även nya kunskaper som implementerats inom omvårdnad med en tydlig målsättning att integrera föräldrar och familj. Det är viktigt att betona att majoriteten av alla barn som föds för tidigt i dag överlever och kan se fram mot en normal utveckling och en god framtida hälsa.«
Bo Jacobsson och David Ley skriver dock samtidigt: »Vi saknar fortfarande en grundläggande biologisk förståelse av många av graviditetens och förlossningens mekanismer och i synnerhet för de komplikationer som leder till en förtidig förlossning.«
I sin avslutning tar de upp forskningens grundläggande betydelse och påpekar att det är viktigt att svenska forskargrupper fortsätter att vara drivande aktörer både nationellt och internationellt. Det är ett klokt ställningstagande, med tanke på den aktuella patientgruppen.
Fallbeskrivning
Den vanligaste neuropatologiska bakgrunden är Alzheimers sjukdom, men även Lewykroppsdemens, kortikobasal degeneration och prionsjukdomar har beskrivits. Till skillnad från vid klassisk alzheimer är oftast minnesfunktioner och sjukdomsinsikt bevarade långt i förloppet.
Nyheter
Fem regioner ser ut att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer i vissa åldersgrupper i år, trots pandemin. Dalarna blir försökslän i en nationell modell med styrning från Region Stockholm.
Nyheter
Region Dalarna ska granska den uppmärksammade affären med Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för primärvården. I Skåne avbröts projektet i början av 2020 efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen och Västra Götaland bröt med företaget efter en polisanmälan i somras. Men Dalarna har ännu inte gjort det.
Nyheter
Tänk dig att du har en patient som också är läkare. Du befarar att kollegans hälsotillstånd kan vara en patientsäkerhetsrisk. Får du då anmäla läkaren till Ivo? Eller begår du ett brott? Två aktuella fall ska nu prövas av åklagare.
Nya rön
En nyfödd pojke drabbades av blodförlust, vilket troligen var en följd av att blodet transfunderats från pojken till placenta när han låg på mammans bröst.
Nyheter
Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska universitetssjukhuset riktar återigen kritik mot Läkarförbundet kring ärendet där en läkare larmat om antisemitiska trakasserier. Gruppen anser bland annat att förbundet bör upprätta en visselblåsarfunktion.
Medicinsk kommentar
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.
Nyheter
Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (3 kommentar)
Kultur
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.
Nyheter
Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Fallbeskrivning
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid. (1 kommentar)
Författarintervjun
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.
Nyheter
Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok