Situationen med det nya coronaviruset utvecklas nu i en extrem hastighet. När detta skrivs, söndagen den 22 mars, har det för en liten stund sedan kommit ett pressmeddelande från Region Stockholm som berättar att ett nytt sjukhus kommer att uppföras vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Fältsjukhuset ska byggas tillsammans med Försvarsmakten och vara »ett komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser«.

För några veckor sedan hade denna nyhet för många enbart framstått som ett märkligt skämt. I dag passar den dock väl in i den ström av händelser som det nya coronaviruset har lett fram till.

För en tidning som Läkartidningen går det relativt bra att rapportera snabbt om händelser via vår webbsida Läkartidningen.se. Att göra detta i en papperstidning som den som du nu läser, är betydligt svårare. Med start på sidan 454 försöker vi ändå att låta ett antal olika röster komma till tals och berätta om den nya och svåra tid vi lever i.

Som chefredaktör för Läkartidningen vill jag säga tack till alla läkare och andra som bidrar med inlägg kring covid-19. Efterfrågan på information om ämnet är extremt stor. Jag vill också säga tack till alla ute på vårdgolvet som nu arbetar hårt för att hantera den pågående pandemin.