– Många har pratat om digitala möten men inte kommit till skott förrän nu, sa då Ing-Marie Wieselgren, läkare och samordnare för psykisk hälsa på Sveriges Kommuner och regioner (SKR).

I denna utgåva handlar det ännu en gång om digitalisering av vården, med fokus på sjukhusvården (se sdan 1132). Flera läkare intervjuas och konstaterar att det digitala mötet har en plats inom sjukhusens vård.

– Jag kan inte säga att det till fullo ersätter ett fysiskt besök, men det är ett väldigt bra komplement i vardagen, säger till exempel Ekaterina Kuchinskaya, överläkare inom klinisk genetik vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det är inte ett verktyg som passar till precis allting, men det passar till mycket, säger Karin Looström Muth, tidigare chefläkare och nu utvecklingschef på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs.

I artikeln varnar visserligen Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på SKR, för risken att digitaliseringen tar ett steg tillbaka när sjukvården måste fokusera på den uppskjutna vården. Men på sikt kommer förmodligen dessa lösningar att ses som en självklar del av sjukhusens vård­erbjudande.