Ett tungt år med en pressad arbetssituation och egen sjukdom. Men också ett år med gott samarbete med arbetskamrater och utveckling av den egna verksamheten. Detta är några saker som kommer fram när Läkartidningen (sidan 1698) intervjuar åtta läkare om coronaåret 2020.

– Jag tycker att det känns tyngre den här gången. Vi går mot mörkare tider och jag kan inte riktigt se något slut på det, säger till exempel Åsa Parke, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, apropå den andra våg av pandemin som svept in under hösten.

Åsa Parke, som dessutom varit sjuk i covid-19, kan dock samtidigt ta med sig positiva erfarenheter från år 2020.

– På min arbetsplats har vi fått ett otroligt nära samarbete med sjuksköterskor och undersköterskor, säger hon.

Johan Liliequist, ortoped och basenhetschef på Västerviks sjukhus, konstaterar att pandemin skyndat på den digitala utvecklingen. Men han säger samtidigt:

– Jag bävar inför en tredje våg. Jag är inte så säker på att vi fixar det.

Intervjuerna med de åtta läkarna visar att vårdpersonalen lojalt arbetar vidare för det allmännas bästa. Men det är ett arbete som sliter. Förhoppningen är därför att belastningen snarast minskar så att det blir möjligt för personalen att vila.