Den 1 juli i år införs bastjänstgöring, BT, den nya introduktionstjänstgöringen inom ramen för läkares specialistutbildning. Men just nu ser antalet tjänster ut att vara alldeles för litet.
Läkarförbundets uppfattning är att cirka 800 BT-platser per år behövs, en bedömning som ligger nära den som Sveriges Kommuner och regioner (SKR) gör. Men när Läkartidningen frågar de 21 regionerna om hur många BT-tjänster de planerar för i år och nästa år blir svaret cirka 140 stycken.
– Det är oroväckande att man inte förberett sig på ett bättre sätt och inte i större utsträckning erbjuder BT inför starten, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
I en artikel med start på sidan 728 framgår det att en förklaring till att det ser ut som det gör handlar om att införandet av BT är en utmaning för regionerna. De måste, enligt en överenskommelse mellan regeringen och SKR, arbeta för att få fram fler AT-platser samtidigt som de nya BT-platserna ska skapas.
Men det går att både förstå regionernas situation och samtidigt kräva att flera platser skapas. För om så inte blir fallet riskerar bristen på specialistläkare att förvärras. Det blir då också en bedrövlig situation för de blivande specialistläkare som får vänta på att bli färdiga med sin specialisering.
(uppdaterad 2022-09-15)