Jourtjänstgöring är en vanlig företeelse för många läkare. I en pågående studie vill sömnforskaren John Axelsson ta reda på hur bra en nyväckt läkare under nattjour är på att fatta beslut.

– Vi vet mycket om vad som händer i en trött hjärna, men inte så mycket om vad som händer i en uppvaknande hjärna och hur lång tid det tar innan hela hjärnan fungerar optimalt, säger han i en artikel med start på sidan 488.

En av studiedeltagarna är Anna Milton, relativt nybliven specialistläkare  i anestesi och intensivvård på Nya Karolinska Solna. Hon trivs med nattjourerna, även om de kan vara slitsamma. Hon känner sig »segare« på natten än på dagen men om hon ställs inför en akut medicinsk händelse så upplever hon att hjärnan skärper sig nästan direkt även om hon just blivit väckt.

Resultaten från John Axelssons studie om nyväckta narkosläkare väntas komma om ett år. Förutom ny kunskap hoppas han på en diskussion om nattjourerna.

– Om belastningen är låg kan jag tycka att det är okej med långa nattjourer. Men när belastningen är så hög som den är, tycker jag inte jourveckor och jourpass är bra. Man kan inte förvänta sig att någon ska fungera optimalt under 18–24 timmar om de jobbar hela tiden.

Det är en synpunkt som förts fram tidigare men som fortfarande är viktig att fundera över.