Den 28 juni i år är tanken att en utredning om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner ska presenteras. I väntan på utredningens förslag kan Läkartidningen berätta om Örebro kommun, som förra året anställde en läkarstrateg, och Region Örebro, som har anställt en äldrevårdsöverläkare (se artikel med start på sidan 804).

Per-Ola Sundin är specialist i internmedicin och medicinsk strateg i Örebro kommun. Han ska arbeta för att höja den medicinska kompetensen och kvaliteten i kommunen och stärka samarbetet mellan region och kommun.

I höst får äldrevården ytterligare förstärkning i form av den äldrevårds­överläkare som regionen anställt. Björn Strandell, specialist i allmänmedicin och medicinsk rådgivare i regionen, hoppas att överläkaren ska fungera som ett språkrör för äldrevården och trycka på så att regionen satsar de resurser som behövs.

– Det är märkligt att det tagit så många år att bygga ihop våra organisationer, men nu börjar samverkan bli självklar på alla nivåer, säger Per-Ola Sundin.

Att stärka den medi­cinska kompetensen i kommunerna är en väldigt viktig fråga, både för dagens och morgondagens sjukvård. Det ska bli intressant att ta del av utredningens förslag och att följa exemplet Örebro.