De senaste tre åren har regionerna betalat ut över 23 miljoner kronor till Läkarförbundets lokalföreningar.

Dessa miljoner utgör skadestånd till lokalföreningarna för läkare som arbetat mer övertid än vad lag och avtal tillåter, det vill säga vanligtvis mer än 200 timmar per år.

Miljonerna kan självfallet underlätta lokalföreningarnas verksamhet. Ändå möts de generellt sett inte av stor glädje från föreningarnas sida.

– Jag tror absolut att arbetsgivaren känner att man köper sig fri när man betalar ut skadestånd. De tjänar på det här. Det är betydligt billigare och enklare att betala skadestånd än att ta in dyr hyrpersonal, säger Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Lars Edling, ordförande i Örebro läns läkarförening, berättar att föreningen önskar att pengarna ersätts med åtgärder kopplade till risken med mycket övertidsarbete.

– Vi tänkte att man skulle kunna koppla in Regionhälsan och få individuella bedömningar av dem som jobbar väldigt mycket, säger Lars Edling, som dock fått nej på det förslaget från regionen.

Som det ser ut i dag lär en del regioner fortsätta att betala pengar till lokalföreningar som inte vill ha dem. Det är en märklig situation. Och än värre är att läkares övertid generellt sett inte minskar, utan ökar.