»Det rekommenderade brevet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) brände i handen. Hudläkaren Björn Sonesson i Lund hade under sitt 35-åriga yrkesliv aldrig haft med myndigheten att göra. Den 27 september förra året skulle det ändras.

– Min första tanke var: ’Vad har nu hänt? Kan jag ha skadat någon av mina patienter?’«

Ovanstående är ett utdrag från en artikel som handlar om hur någon för Björn Sonesson okänd person kom över hans förskrivarkod och började använda den för att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Ivo, som inledde ett granskningsärende mot Björn Sonesson, la relativt snabbt ner sin utredning. Han fick dock lägga ner mycket arbete för att försöka stoppa den som ägnade sig åt den falska förskrivningen. Polisanmälningar gav inget resultat, och Björn Sonesson upplevde att det inte gick att hitta någon annan som kunde hjälpa honom. En slutsats blev att det finns säkerhetsbrister i receptsystemet.

Problemet löstes när han fick tipset att byta förskrivarkoden. I efterhand inser han att det borde ha varit hans första åtgärd. Men det är möjligt att förstå Björn Sonesson när han säger:

– Det var först när det dök upp recept från arbetsplatser där jag aldrig arbetat som jag insåg att jag måste byta kod.