Lätt traumatisk hjärnskada  (mTBI) hos vuxna är ämnet för en ABC-artikel i denna utgåva; se sidan 1412.

ABC-artiklar är en kategori av artiklar där läkare under utbildning tillsammans med handledare beskriver vanliga sjukdomstillstånd, procedurer eller behandlingar som en nybliven specialist ska kunna handlägga självständigt.

Av artikeln framgår att de flesta är ense om att lätt traumatisk hjärnskada är ett av de vanligaste tillstånden som handläggs på akutmottagningar.

Men handläggningen av denna patientgrupp kan vara svår, konstaterar Ronja Vesterlund, som är en av författarna till ABC-artikeln.

– Det är en heterogen patientgrupp som drabbas av mTBI. En svårighet är att på ett säkert sätt kunna avgöra vem som ska genomgå DT hjärna. En ytterligare svårighet är att avgöra vilka som behöver läggas in för observation, säger hon i en intervju (sidan 1401).

Förhoppningen är att denna artikel, liksom övriga ABC-artiklar, ska bidra till praktisk handledning och därmed ökad kunskap om det område som avhandlas.

Läkartidningen välkomnar nya ABC-artiklar, och den som funderar på att skriva en sådan uppmanas att kontakta Lena Marions, som är medicinsk redaktör: lena.marions@lakartidningen.se.