Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar, är relativt ny på uppdraget som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. I en intervju berättar han bland annat om att en stor utmaning framöver handlar om att arbeta med beredskapen inför nästa pandemi. En del i det arbetet är att utvärdera hanteringen av covidpandemin.

– Det är mycket som har varit väldigt bra, men det finns säkert mycket som man kunde ha gjort annorlunda. Även om flera utredningar har grans-kat detta, tror jag att en fokuserad granskning ur ett vetenskapligt perspektiv kan ge ytterligare insikter, säger Magnus Gisslén.

Framåt i tiden vill han även arbeta för ett närmare samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och akademin.

– Jag tror att det är väldigt bra om myndigheten i ännu större utsträckning kan delta i forskning som rör de områden som är viktiga för vårt uppdrag. Det skulle ytterligare stärka vår interna kompetens, säger han.

Med tanke på Magnus Gissléns gedigna bakgrund inom både vård och forskning, och att han fortfarande är aktiv forskare, har han goda möjligheter att göra ett bra arbete som statsepidemiolog. Det blir intressant att följa hans fortsatta arbete inom Folkhälsomyndigheten.