»Vilka rättigheter bör studenter ha att avstå från vissa moment i sin läkarutbildning på grund av moraliska, religiösa eller andra övertygelser?« Denna fråga ställs i en artikel på sidan 186 av läkaren Jenny Lindberg med flera.

Författarna till artikeln har alla erfarenheter av studenter på läkarprogrammet som har ställt krav på individualiserad utbildning, och de ger flera exempel på vilka situationer som kan vara aktuella.

  • Det kan röra sig om studenter som är emot djurförsök och inte kan delta i moment som bygger på kunskap från dessa.
  • Det kan också röra sig om studenter som är emot abort och inte vill vare sig medverka till eller närvara vid en sådan.
  • Studenter kan i vissa sammanhang ställa krav på könssegregerad undervisning eller till och med göra skillnad på patienter och exempelvis inte vilja beröra och undersöka patienter av motsatt kön.

I sina avslutande kommentarer skriver författarna bland annat: »Studenten kan inte ställa orimliga krav på anpassning som innebär att de professionella utbildningsmålen åsidosätts eller medför att studenten diskriminerar patienter.«

Författarna önskar vidare en samsyn mellan lärosätena och en fortsatt diskussion kring frågan. Detta är kloka förslag som bör förverkligas.