Sänkta gränsvärden för kvarts. Tidpunkten för insättning av läkemedel i behandling av ADHD. Ett förslag till ny medicinsk specialitet: algoritm­ologi. Och frågan om det etiska ansvaret i att ständigt försöka göra patientens liv så långt som det är medicinskt möjligt.

Allt detta är exempel på ämnen för debattartiklar som vi nyligen publicerat på Läkartidningens webbplats. Du kan också läsa ett par av dem i denna utgåva av tidningen.

Ett av Läkartidningens viktigaste uppdrag är att vara ett forum för debatt och diskussion i ämnen som rör läkare. Här kan åsikter brytas, nya tankar prövas på kollegor och problem från den kliniska vardagen lyftas – och ni är många som vill debattera, vilket jag är mycket glad över. Vi strävar efter att publicera så många bidrag som möjligt, så snart som möjligt – men inget släpps igenom utan att ha gåtts igenom språkligt och innehållsmässigt, i dialog mellan debattredaktör och debattör.

Men fastän vi får så många bidrag så är det givetvis många läsare som aldrig skickat in något debattinlägg till oss. Gör det! Du hittar kontaktuppgifter till debattredaktör Patrick Ekstrand och alla instruktioner på Läkartidningen.se under sidan »Skriv i Läkartidningen«.