För 120 år sedan kom det ut, det allra första exemplaret av Läkartidningen. Fast då hette den Allmänna Svenska Läkartidningen och hade en redaktör på deltid, och det facila priset för en helårsprenumeration var 10 kronor.
Tidningens historia tecknas av kulturedaktör Sara Holfve på sidorna 1264-1265. Det är en underhållande genomgång av olika tiders syn på debatt, liksom på annonsering (vad sägs om reklam för arsenikvatten?) och den obefintliga granskning som det vetenskapliga materialet genomgick – fram till mitten av 1960-talet. Då gjordes en genomgripande förändring av tidningen, vilket bland annat uppmärksammades med Stora journalistpriset.
Men för att inte vila på gamla lagrar tittar vi också framåt i detta nummer – på vad som kan vara att vänta inom medicinsk forskning, sjukvård och medier. Läs om olika experters spaningar på sidorna 1220-1222. Om tio år kan vi återvända till den artikeln och se om de fick rätt.
120 år av historia förpliktigar. Men ska jag våga mig på en förutsägelse inför 130-årsjubileet är det att Läkartidningen då inte kommer att vara densamma som i dag. Sjukvården förändras, läkarrollen utveckla, och därför tar vår tidning även i fortsättningen sikte mot framtiden.