»Det finns liksom inget tillägg för Y-kromosom«, konstaterar Helena Taflin, vetenskaplig sekreterare för Svensk kirurgisk förening, i en kommentar till den kartläggning av löneskillnader bland specialiteter som vi berättar om på sidorna 397–402. Den visar hur det fortsatt är stor skillnad mellan kvinnliga och manliga läkare inom vissa specialiteter, även när siffrorna rensats för alla möjliga förklarande faktorer som erfarenhet, ålder och befattning. I flera fall rör det sig om cirka 2 000 kronor i månaden, i de allra flesta fall till männens fördel.

För läkare som är chefer är löneskillnaden mellan könen också stor. Justerat för andra faktorer tjänar manliga chefer 2 222 kronor mer i månaden än kvinnor med motsvarande jobb och ansvar.

Så någon form av Y-kromosomtillägg finns det kanske ändå. Frågan är bara varför. Om det är någon fråga som är väl belyst och behandlad så är det ju löneskillnader mellan könen. Ändå finns de kvar, alla lönekartläggningar och satsningar på jämställda arbetsplatser till trots.
Effekten blir att kvinnliga specialistläkare tjänar tusentals kronor mindre än sina manliga kollegor, varje år. Fastän ingen egentligen vill att det ska vara så.