Supervalåret 2014 startar på allvar den 25 maj med val till Europaparlamentet. För läkare innebär EU-samarbetet oerhört mycket. Det är ungefär 6 000 yrkesverksamma läkare i Sverige som är utbildade i andra EU-länder. Varje år flyttar hundratals läkare från Sverige till ett annat EU-land, och ännu fler flyttar till Sverige. Dessutom utbildar sig ungefär 3 000 till läkare i annat EU-land med CSN-stöd.
Det är också många som bor i ett land, men helt eller delvis arbetar i ett annat. För den enskilda läkaren är den fria rörligheten inom EU:s 28 medlemsstater, och det ömsesidiga erkännandet av läkarlegitimationer och specialistbevis, en viktig frihetsreform som innebär att kunna starta ett liv i ett annat land med helt andra villkor.
Läkare använder denna fria rörlighet mer än andra yrkesgrupper. Läkare låter i högre utsträckning sina egna ambitioner snarare än nationella gränser styra. Denna frihet talas det tyst om då den ofta tas för given.
Den fria rörligheten kan dock innebära problem för fattigare länder. Ordföranden för det rumänska läkarförbundet berättade under aprilmötet med den europeiska läkarföreningen CPME att från 2007, då Rumänien blev medlem i EU, till 2013 har cirka 15 000 läkare, eller närmare en tredjedel, lämnat landet för att arbeta i rikare EU-länder. Det har lett till stora påfrestningar för rumänsk hälso- och sjukvård, samtidigt som 15 000 läkare fått betydligt bättre livsvillkor.
Polen, som blev medlem i EU 2004, befann sig i en liknande situation. Trenden vände emellertid några år senare när lönenivåerna höjdes. Läkarna har också erbjudits attraktiva lån för att starta egna praktiker, vilket gjort en karriär i Polen mer intressant. Att de nya medlemsstaterna har engagemang och kompetens att använda EU:s resurser för att bygga upp sina länder är därför av yttersta vikt.
Det vore önskvärt att länder som Rumänien och Bulgarien kan utveckla rekryteringsstrategier och bättre villkor som gör att gräset blir något grönare i hemlandet. Ett sådant villkor är att begränsa korruptionen i hälso- och sjukvården. Adina Derevenciuc är en rumänsk läkare som beskriver situationen i tidningen The Independent. Hon förklarar bland annat sitt val att arbeta i Tyskland med att slippa muta den rumänske verksamhetschefen på sitt lokala sjukhus med 5 000 dollar för att få en tjänst.
Adina Derevenciuc uppger också det omöjliga i att arbeta som läkare i Rumänien utan att tvingas ta mutor. I artikeln anges korruptionen och den låga lönen vara de viktigaste orsakerna till varför läkare lämnar landet.
En anti-korruptionsrapport som publicerades av EU-kommissionen i våras visar att hälso- och sjukvårdssektorn är en av de mest utsatta sektorerna för korruption i länder som Ungern, Slovakien och Polen. Det har också förekommit fall där patienter i korruptionsdrabbade länder använder EU:s patientrörlighetsdirektiv för att få bättre och mindre korrupt vård i andra EU-länder. Den fria rörligheten för både patienter och läkare inom EU kan medverka till att korrupta vårdgivare eller arbetsgivare måste tänka om.
EU-samarbetet blir allt viktigare för oss som arbetar med vårdens villkor. Jämlikare vård är Läkarförbundets paroll inför årets val. Temat är högst relevant ur ett svenskt perspektiv; ur ett EU-perspektiv är frågan ännu viktigare. Läkarförbundet är medlem i CPME, som inför Europaparlamentsvalet tagit fram ett manifest där jämlik vård, patientsäkerhet, vårdens kvalitet och nedskärningar står i fokus.
När de nyvalda EU-parlamentarikerna är på plats ska Läkarförbundet fortsätta arbeta för läkares möjligheter att få sin legitimation och sitt specialistbevis erkänt i annat EU-land. Andra viktiga frågor handlar om att ta tillvara patienters rättigheter, antibiotikaresistensen, datummärkningen av läkemedel och att det finns en bra skyddslagstiftning för läkare rörande exempelvis arbetstidsdirektivet.
Valet till Europaparlamentet präglas också av att extrempartier försöker ta plats. För att dessa partier inte ska få för stort utrymme krävs det att vi gör våra röster hörda.
Vilka politiker som sitter i Europaparlamentet spelar roll, så gör din röst hörd den 25 maj.