Vår äldsta dotter är snart 18 år. Många spännande utmaningar följer av att ha tonåringar, och en av dessa är övningskörning. Innan man ens får börja övningsköra, eller för den delen lära någon att köra bil, behöver man gå en utbildning – tillsammans! Så var det inte när jag började övningsköra. Då beställdes en bok och en våghalsig pappa tillsammans med en aningslös och orädd tonårsdotter hamnade, första gången jag satt bakom ratten, direkt på E4:an i Stockholm med tutande långtradare bakom. Ja, alltid lär man sig av sina erfarenheter, och i dag är jag väldigt glad över att Transportstyrelsen utvecklat sina krav på övningskörning. Men lika självklart som det är att man ska övningsköra och ta körkort innan man kör bil, lika självklart borde det vara att vi prioriterar chef- och ledarskapsutbildning inom sjukvården! 

Som läkare vet vi att utbildning är helt nödvändig. Vi är drillade i att ständigt utbilda oss och att bli bättre och bättre i vår medicinska kompetens. Utan den övertygelsen och det drivet hade den medicinska och vetenskapliga utvecklingen stått stilla. Nu är det dags att ha samma synsätt när det gäller att utbilda oss inom chef- och ledarskap!

Läkarförbundets Chefsförening startade för flera år sedan en utbildning för just läkare som chefer, det som nu heter Chefsföreningens ledarskapsprogram. Föreningen startade den med ambitionen att skapa den utbildning man själv hade velat gå. Erfarenhet från regionernas egna chefsprogram fanns, men det saknades något: det där lilla extra om hur man leder i hälso- och sjukvården samt ett tydligt fokus på förändringsledning, både rörande ekonomi och kvalitet. Jag är övertygad om att hälso- och sjukvården behöver chefer som leder utifrån medicinsk kompetens och ledarskapskompetens. Att utbilda sig till specialistläkare tar i dag minst 12 år, så det torde ta kortare tid för en läkare att chefsutbilda sig än för en befintlig chef utan sjukvårdsbakgrund att utbilda sig till läkare.

I flera år har Läkarförbundets medlemmar efterfrågat en utveckling av Chefsföreningens utbildning. Förbundet har länge haft mottot ”För alla läkare under hela karriären” och arbetat för att fler läkare ska vara chefer. Utbildningen som efterfrågas är en utbildning både för dem som är intresserade av ledarskap och chefskap och för dem som är ledare utan att ha ett personalansvar, som MLA/MAL, studierektor eller sektionsansvarig. Flera motioner från Läkarförbundets fullmäktige blev startskottet på ett arbete som vi nu snart är i hamn med.

Förbundsstyrelsen fattade i slutet av september beslut om att förbundets dotterbolag Lipus får i uppdrag att skapa en helt unik chefsutbildning för läkare, i samarbete med
Chefsföreningen, där vi kan bygga samman både befintliga utbildningar och addera utbildning i ledarskap kopplat till hur vi läkare kan bidra till och vara med och styra svensk hälso- och sjukvård i rätt riktning. Utbildningen ger oss en enorm påverkansmöjlighet till ett sunt och bra ledarskap i vården, och vi får möjlighet att stötta våra medlemmar och kollegor som tar på sig den viktiga rollen att leda. Vi fångar våra yngre kollegor – som vi vet har störst intresse för chef- och ledarskap – och ger dem rätt förutsättningar och verktyg. Vi fångar även upp de med ledningsuppdrag utan chefskap, det vill säga de som behöver stöttning i vad de egentligen har för befogenheter och motivation att i framtiden ta på sig större chefsuppdrag. Slutligen väver vi samman det med en utbildning för befintliga chefer – för vi blir aldrig fullärda ledare! 

Snart kommer Läkarförbundets chefsutbildning att vara en tydlig kvalitetsindikator där genomgången utbildning ger ett körkort i chef- och ledarskap! Då slipper vi se fler chefer som likt jag själv som 16-åring hamnar på E4:an i full rusningstrafik och som sedan väntar 6 år innan de börjar övningsköra igen.