Ett av chefens viktigaste uppdrag är att säkerställa en god arbetsmiljö samt rimliga och bra villkor för medarbetarna. Vi ska må bra på jobbet och ha goda förutsättningar att utföra vårt arbete på bästa sätt. Men ganska ofta glömmer vi bort att det även gäller oss som är chefer.

»Jag älskar mitt jobb som chef, men ska jag verkligen få en reallönesänkning av det?« »Vågar jag hoppa på ett uppdrag som chef – tänk om jag tappar för mycket klinisk kompetens?« »Vår områdeschef säger att vi inte får jobba kliniskt om vi är chefer.« »Jag jobbade dygnet runt under pandemin, både kliniskt och som chef, men helt utan kompensation.« »Jag ska skriva på mitt chefsavtal – vad ska jag tänka på?«

Detta är ett axplock av de frågor som jag får varje vecka, och de visar tydligt varför det är så viktigt att vi som förbund finns med och stöttar våra chefsmedlemmar. För hur ska arbetsgivaren få läkare att vilja ta på sig ledartröjan, bli chefer och dessutom stanna kvar i sina chefsroller om man inte samtidigt satsar på chefernas villkor och arbetsmiljö? Här har förbundet en viktig roll att fylla både som opinionsbildare och pådrivare.

För en tid sedan hade jag ett samtal med en lokalordförande i en stor region. Han var oerhört bekymrad för sina medlemmar som var chefer och undrade vad han kunde göra. En uträkning som föreningen gjort efter den senaste löneöversynen visade att överläkargruppen har fått ett högre lönepåslag än cheferna. Detta var ingen engångshändelse, utan så hade det sett ut de senaste åren. Om priset man får betala för ett chefskap är en sämre löneutveckling, bör ingen bli förvånad över att allt färre läkare väljer att bli chefer.

För att få fler läkare att vilja ta på sig ett uppdrag som chef och för att de ska vilja och orka stanna kvar i sina chefsroller behöver därför villkoren för chefer förbättras i flera avseenden.

Lönen: I dag är det många läkare som, i och med att de blir chefer, stundtals sänker sin lön i och med att de inte går lika mycket jour och chefstilläggen är små, men arbetstimmarna desto fler. Här behöver arbetsgivaren agera för att göra det mer attraktivt för läkare att ta på sig chefsuppdrag.

Kliniskt arbete: Beroende av storleken på chefsuppdraget måste det finnas möjlighet till kliniskt arbete. Många chefsuppdrag äts upp av en svällande administrativ börda, vilket gör att cheferna inte kan vara de närvarande ledare de både vill och behöver vara.

Kontinuerlig chefs- och ledarskapsutbildning: Detta är A och O för att chefer ska utveckla och stärka sitt ledarskap. Utbudet av ledarskapsutbildningar anpassade för oss läkare är dock skralt. Därför erbjuder Läkarförbundet skräddarsydda ledarskapsutbildningar: dels chefs- och ledarskapskurser genom förbundets dotterbolag Lipus, dels ett ledarskapsprogram genom förbundets chefsförening.

Övertiden: Läkare som är chefer har oftast bortskriven övertid. Detta leder ofta till stora övertidsberg då många chefer, särskilt kliniskt aktiva, fortsätter sin arbetsdag med att läsa mejl och utföra övriga chefsuppgifter långt efter att alla andra gått hem. Här måste det framgå tydligare för den enskilde chefen hur mycket övertid som ingår i chefsrollen och hur den bortskrivna rätten till övertidsersättning ska kompenseras i den fasta lönen.

Tillsvidaretjänster: Det har blivit allt vanligare att chefer tillsätts på tillsvidaretjänster som chef och inte som läkare. Det blir problematiskt för dem som vill och har möjlighet att arbeta kliniskt. Dessutom är då grundtjänsten inte kvar för den som vill eller behöver avsluta sitt chefsuppdrag.

Reaktivering: Det är viktigt att chefsavtalen innehåller en tydlig reaktiveringsklausul. Även den som arbetar kliniskt under sitt chefsuppdrag ska försäkra sig om att det finns en tydlig plan för reaktiveringen efter avslutat uppdrag.

En god arbetsmiljö och bra villkor är onekligen en viktig fråga både för cheferna själva och för deras medarbetare. Vi vet att vårdens medarbetare behöver bra chefer som ges möjlighet att göra sitt jobb på bästa sätt och utveckla vården strategiskt ur ett medicinskt perspektiv. Att säkerställa att chefer har en god arbetsmiljö och bra villkor är därför ett av de bästa rekryteringsverktygen som arbetsgivare förfogar över. Det är hög tid att de börjar använda dessa verktyg.