Offentliga våldtäkter på kvinnor – men också på barn och män – är en krigsstrategi som slår hårt mot det civila samhället i östra Kongo-Kinshasa. Här har läkaren Denis Mukwege sin verksamhet på Panzisjukhuset i Bukavu, som enligt massmedieuppgifter ska vara ett av Afrikas bästa specialistsjukhus inom gynekologi och obstetrik. Det ligger i närheten av gränsen mot Rwanda och har under loppet av tio år behandlat cirka 30 000 kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld.
Mukwege rapporterar statistiska fakta: 80 procent av de behandlade kvinnorna uppger att de våldtagits av beväpnade män ur styrkor som talat utländska språk, 15 procent uppger att de förövats av beväpnade män som talat något av de inhemska språken. 5 procent har våldtagits av män i närsamhället: grannen, familjen, lärare/skolpersonal.
Våldtäkterna utförs offentligt, med barn, makar och grannar närvarande.
– Förövarna iscensätter en föreställning som leder till att förtroenden mellan människor slås sönder, säger Denis Mukwege, i april utsedd till »Årets afrikan« av den nigerianska tidningen Daily Trust och som i fjol fick Olof Palme-priset för sina humanitära insatser.
Hans erfarenhet är att varje armégrupp – utländsk eller inhemsk – har sin egen teknik att utföra dåden, som är »sanktionerade någonstans ifrån«.
– Gevärspipor förs in i vagina, och förövarna kan till och med tillsätta kaustiksoda för att göra situationen värre. Det handlar om skador på urinblåsa, rektum och inre organ, säger Denis Mukwege, som på stämmans första dag föreläste om fistelkirurgi.
De psykologiska effekterna av en sådan behandling blir minst lika stora som de fysiska. Men även mer banala åkommor, som klamydia, kan obehandlade leda till lidande och infertilitet, påtalar Denis Mukwege, som fräschar upp åhörarnas förståelse av att sexuellt våld som krigsstrategi inte är förbehållen sårbara afrikanska samhällen.
– Metoden användes under Balkankriget. I Bosnien blev ett stort antal kvinnor utsatta för våld, säger Denis Mukwege.
Till skillnad från Bosnien finns i östra Kongo-Kinshasa stora ekonomiska intressen i diamanter och kobolt, det senare en metall som används i laddningsbara batterier för mobiltelefoner och bärbara datorer. FN har inte gett mandat att stoppa förödelsen i östra Kongo-Kinshasa.
– Det finns ingen riktig vilja att stoppa den här krisen. Vi har under 15 år haft 17 000 FN-soldater närvarande. Det har inte lett till någon förbättring, säger Denis Mukwege.
I ett av världens mest naturfyndighetsrika områden dör ett av fem barn före 5 års ålder.


Denis Mukwege, gynekolog i Kongo-Kinshasa, driver Panzisjukhuset i Bukavu. Foto: Urban Orzolek