Det var glest i bänkarna vid riksstämmans stora scen när »Nationell IT-strategi för vård och omsorg« presenterades på onsdagsförmiddagen. Men mycket är på gång i det tysta. Senast 2012 ska samtliga landsting och kommuner ha implementerat ett informationssystem. Vårdgivare över kommun- och landstingsgränser delar på en och samma patientjournal.
– Målet är att man ska kunna ha en hög patientsäkerhet och ändamålsenliga arbetsrutiner. Det ska inte spela någon roll om det handlar om offentlig eller privat vård eller äldrevård. Det gäller att skapa en sammanhållen historia, säger Daniel Forslund, departementssekreterare med ansvar för IT i vården och e-hälsa, vid seminariet.
Enligt honom handlar IT-stöd inte i första hand om teknik utan om verksamhetsutveckling, som att bygga broar mellan hälso- och sjukvård, äldreomsorg och även socialtjänsten. Även forskning och arbetet med kvalitetsregister kommer att påverkas.
– Våra journaler och kvalitetsregister kan tolkas och fastslås över tid. Det behövs enhetlighet för att kunna extrahera den vård som man behöver. Det gäller att samla alla sektorsaktörer för en gemensam målbild för hur denna journal ska se ut och vara tillgänglig i vården.
Med tydligt sorterad information blir det lättare att ta fram aggregerade data, för forskning och för »öppna jämförelser«. De nationella kvalitetsregistren behöver också mera enhetliga och entydiga termer och begrepp.
– Vårt nästa steg är att se på helheten, inte bara fokusera på sjukdom. Från regeringens sida ser vi en möjlighet ändra processer i vården och få en säkrare vård, säger Daniel Forslund.
2010–2012 satsar de 21 landstingen och regionerna 250 miljoner kronor per år på införande av en nationell patientöversikt. Till detta kommer 50 miljoner kronor per år i statsbidrag.
Ett arbete pågår också med att standardisera språket. 360 000 begrepp inom hälso- och sjukvården i systemet Snomed CT översätts till svenska (se http://lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=8984 ).
– Två tredjedelar av översättningen är gjord, mellan 190 000 och 200 000 termer, uppger Daniel Forslund.