Enligt Gunilla Tegerstedt måste schemaläggning av läkare ta hänsyn till både arbetsmiljö och patientkontinuitet.
– Vissa patienträttigheter måste tillgodoses, till exempel möjligheten att alltid få träffa opererande läkare både före och efter operation, sa hon och poängterade att det bör gälla även när man har en stor jourverksamhet.
En schemaläggare har en grannlaga uppgift att ro i land. Gunilla Tegerstedt har tidigare haft 80 läkare att schemalägga på kvinnokliniken på Södersjukhuset. Trettio av dem var under specialistutbildning. Kliniken utför både stora och små ingrepp, en del till glädje och lättnad för patienten, en del som medför både smärta och ångest. Kliniken har också cirka 6 000 förlossningar varje år. Många deltar alltså i jourverksamheten. En schemaläggare tar hänsyn till den individuella läkarens behov, till exempel om önskemål om ledighet för att gå på kurser och utbildning eller för fritid. Men Gunilla Tegerstedt säger att man måste börja ifrågasätta det och börja ta hänsyn till verksamhetens bästa.
Hon påpekade också att kontinuiteten bäst främjas av att kompledighet efter jourarbete tas ut i anslutning till jourpassen.
Till sist lyfte hon fram att utbildning måste få ta tid. Både för läkaren och för kliniken.
– Produktionskraven kan inte vara lika höga på kliniker som har många läkare under utbildningen.
Publicerad:
Läkartidningen 49/2009
Lakartidningen.se