År 2001 hade Läkartidningen en artikelserie som belyste olika aspekter av ämnet smärtmedicin.
Sedan dess har Statens beredning för medicinsk utvärdering publicerat en systematisk litteraturöversikt om långvarig smärta: »Metoder för behandling av långvarig smärta« [1].
Dessutom har internationella rekommendationer för behandling av neuropatisk smärta publicerats, och i Sverige har Läkemedelsverket givit ut behandlingsrekommendationer [2].
Socialstyrelsen har också nyligen pub­licerat försäkringsmedicinska riktlinjer för patienter med bland annat långvarig, icke-tumörrelaterad smärta. Dessa riktlinjer har givit upphov till en emellanåt laddad debatt i våra massmedier.

Ämnet smärtmedicin har därför hamnat i fokus. Inte minst behandling av neuropatisk smärta vållar klinikern mycket problem. Detsamma gäller omhändertagande av och förhållningssätt till patienter med andra terapiresistenta långvariga smärttillstånd som inte är tumörrelaterade, så kallade problemfall.
Enligt beräkningar har 7 procent av Sveriges vuxna befolkning ett stort vårdbehov på grund av långvarig, icke-tumörrelaterad smärta [3]. Vårdkonsumtionen i denna grupp är fem gånger högre än hos befolkningen i övrigt.

Detta är bakgrunden till att Läkartidningen publicerar två teman om långvarig smärta, främst icke-tumörrelaterad smärta.
Det första av dessa teman publiceras i veckans nummer, med fokus på neuropatisk smärta.
I nästa tema, som publiceras i början av 2009, behandlas andra aspekter på långvarig, icke-tumörrelaterad smärta.