Långvarig icke-tumörrelaterad smärta är ett stort problem i befolkningen. Långvarig smärta genererar en hög sjukvårdskonsumtion och är den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning och sjukersättning (vilket beskrivs närmare i detta temanummer).
Problemen är många. Det är oftast svårt att överblicka komplexiteten och därmed få ett bra förhållningssätt till patienten.
En enda behandlingsmetod leder nästan aldrig till »bot«. Långtidseffekter av passiva behandlingsstrategier är också ofta med rätta ifrågasatta.
Dessutom innefattar problemen patientens hela livssituation inklusive familjen.
Detta nödvändiggör ett multidisciplinärt och multiprofessionellt förhållningssätt kring patienten, vilket är ovanligt i dagens slimmade sjukvård.
Under de drygt 30 år jag har arbetat inom smärtmedicinen tycker jag dock att man sett en långsam förbättring med avseende på omhändertagande och behandling av dessa patienter, men fortfarande återstår mycket att göra.
Syftet med detta temanummer är att i första hand öka förståelsen för patienter med svårbehandlad långvarig smärta och för deras anhöriga, möjligen också att komma med nya impulser till förhållningssätt och behandlingar.
Vi har valt att fokusera på skillnaderna vad gäller bl a livskvalitet hos patienter med en väl definierad diagnos (neuropatisk smärta och angina pectoris) och patienter med en mer generaliserad smärta.
Den sistnämnda gruppen får ofta ett sämre omhändertagande. Detta beror på mindre utvecklade behandlingsrutiner i vården, bristande kommunikation och ofta avsaknad av en behandlingsansvarig läkare som ansvarar för en långsiktig planering.
En väl fungerande primärvård är därför av störs-ta betydelse för dessa patienter.
Till detta kommer att de nya försäkringsmedicinska riktlinjerna för långvarig smärta förorsakar problem för många patienter med långtidssjukskrivning och aktivitetsersättning, åtminstone under en övergångsperiod.
Sexuell funktion hos patienter med svår multifaktoriell smärta och nya lovande framsteg inom neurokardiologisk forskning och klinik presenteras också i temanumret.